Uluslararası İkili İş Birlikleri

Proje Açıklaması

Erasmus+ Değişim Programı kapsamında Üniversitelerimizin her geçen gün artan hareketlilik ve bütçe kullanımındaki artış, önemli artılarından birisidir. Bununla birlikte özellikle Avrupa Ülkelerinde yer alan yükseköğretim kurumlarıyla yapılan anlaşmaların sayısının artırılmasına hareketlilikte çeşitlilik sağlanması amacıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Avrupa dışında kalan ülkelerle öğrenci ve personel değişimine imkân tanıyan ve son yıllarda azalan değişim öğrencisi sayısının artmasına katkıda bulunan Uluslararası Kredi Hareketliliği Programı (KA107) kapsamında ikili işbirliği ve proje sayısının artırılması, öğrenci ve personel hareketliliği değişimi alanında işbirliğinin ve katılımcı sayısının artırılmasına önemli katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda KA107 programı kapsamında ikili anlaşmaların ve projelerin sayısının artırılması hedeflenmektedir.

Yasal alt yapı sorunlarının çözümüyle birlikte bir sonraki adım öğrencilere hizmet verecek uluslararası öğrenci temin ofisinin hazırlanması olmalıdır. Bu ofis sadece öğrenci temini değil öğrencilerin meslek seçimi danışmalığından, mezuniyet sonrası süreçlerine kadar tüm süreçleri yönetebilecek donanımda olmalıdır. Bu ofisin, öğrenci kabullerinin alınması, vize ve ikamet süreçleri, kayıt ve ders kaydı işlemleri, konaklama ve oryantasyon işleri gibi öğrenci odaklı tüm süreçleri öğrenci işleri mantığı ile gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Mevlana Değişim Programı, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca getirilen yeni kriterler çerçevesinde yürütülmektedir. Değişim yapılacak ülkeler ve bu ülkelerde sadece belirli alanlarda değişim yapılması, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan için en fazla %20 ve diğer bütün ülkeler için %10’luk kota uygulanması; hem mevcut Mevlana Protokollerinin etkin kullanımını engellemiş hem de değişime katılacak öğrenci ve öğretim üyesi taleplerinde düşüşe neden olmuştur. Bu bağlamda Mevlana Programı kapsamında protokol sayısının artırılmasına ve ülke çeşitliliğinin sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Üniversitelerimin değişim programları kapsamı dışında yurtdışındaki üniversitelerle imzaladığıbir çok bilimsel ve akademik işbirliği protokolleri bulunmaktadır. Ancak söz konusu protokollerin uygulamaya konulması ve bu protokoller kapsamında öğrenci değişiminin yapılabilmesi için uygulama usul ve esaslarını belirleyecek yeni bir yönergenin hazırlanmasına ihtiyaç vardır. Üniversitelerimizin uluslararasılaşması bağlamında yurtdışındaki üniversitelerle ortak eğitim ve öğretim programlarının sayısının artırılması önemlidir.

Yükseköğretim Kurulu 2018-2022 Uluslararasılaşma Strateji Belgesinde kurulması öngörülen Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığının ihdas edilmesi ve uluslararası ilişkiler alanında nitelikli ve yeterli insan kaynağı temini, Üniversitelerimizin Uluslararası Üniversite misyonunu gerçekleştirmesine katkıda bulunacaktır.

Uluslararası işbirliğinin artırılmasına yönelik kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi hedeflenen ve hem değişim programları hem de ortak program ve ikili/çok taraflı bilimsel ve akademik işbirliği kapsamında ilişkilerin artırılması planlanmalı ve hedefler net ve anlaşılabilir olmalıdır.

Studyea.net olarak biz kurumlarımıza bu süreçlerinde yardımcı olacak her türlü aracı sunmaktayız. Kurumlarımızın doğru ortaklıklar kurmaları ve ortaklıkların sonuç vermesi için strateji, takip ve ürün takiplerini yapmaktayız.

Düşünceleriniz bizim için değerlidir.

Lütfen bizimle paylaşınız...

Sizin İçin Hazırladığımız Detaylı Bir Sunumumuz Var..

Dilerseniz Size Hemen Yollayabiliriz!

Lütfen aşağıdaki kutulara sizden istenilen bilgileri giriniz.

    Translate »